Avui: 08:00-00:00 h 937276737 +34 640 574 657
Temps de lectura 3 min.

La tos és un reflex que es produeix amb la finalitat de buidar les vies respiratòries de cossos estranys o secrecions. Pot ser normal en cas de, per exemple, ennuegar-nos o, en canvi, ser manifestació d'una malaltia quan és intensa o es presenta per temps perllongat. El mecanisme que la genera és complex i té tres fases.
 

FASES DE LA TOS

La primera és la d'inspiració, quan s'omplen els pulmons d'aire i s'obre la glotis, que és l'obertura superior de la laringe. En la segona fase es tanca la glotis i es contreuen els músculs respiratoris i abdominals, amb el que es comprimeix el tòrax, augmentant amb això la pressió. En la tercera fase s'obre la glotis i s'expulsa l'aire de manera brusca, produint-se el so característic.

la tos i els seus significats

TIPUS DE TOS

És important conèixer els diferents tipus de tos per poder explicar-li-ho detalladament al professional sanitari en cas que calgui. La tos pot presentar-se de manera aguda, amb pocs dies de duració, com en una grip. També pot ser crònica, perllongant-se per setmanes o fins a anys, com la tos de fumador.

La presència o no de secreció o flegma és una de les característiques de la tos. En cas de ser seca, generalment és causada per inflamació de la mucosa que revesteix la tràquea i els bronquis. En cas de presentar-se amb flegma, aquesta es deu a un augment en el volum de la secreció que normalment es produeix en els bronquis. Si la seva coloració és groguenca o verdosa sol ser símptoma d'infecció.

La presència de sang en la secreció mai ha de prendre's a la lleugera. En aquest cas és imprescindible una immediata consulta a l'especialista de l'aparell respiratori, el pneumòleg, qui realitzarà les avaluacions pertinents a fi d'arribar a un diagnòstic.

Algunes altres característiques que acompanyen a la tos poden ser la seva freqüència i intensitat, l'aparició nocturna o estacional, presència d'altres símptomes com augments dels mocs nasals, febre o sorolls acompanyants, com sibilàncies.

Hi ha tipus de tos que solen ser distintives de la malaltia que les causa. Són les que acompanyen, per exemple, a la malaltia per reflux gastroesofàgic i la tos del coqueluche o tosferina. Quan es presenta reflux gastroesofàgic és perquè l'esfínter, que està situat entre l'esòfag i l'estómac, es relaxa. El contingut àcid de l'estómac es desplaça cap amunt, irritant la laringe; el reflux pot inclús passar a la tràquea. Apareix llavors una tos que generalment és espasmòdica i de predomini nocturn.

En el coqueluche es presenta en paroxismes de cinc a deu cops de tos intensa, seguits d'un soroll com una xiulada o roncs, causats  per l'esforç en inspirar aire.

Les malalties que més freqüentment produeixen tos són el refredat comú o grip, les infeccions agudes dels bronquis i pulmons, les patologies cròniques com asma, bronquitis o emfisema, els processos al·lèrgics i el consum de tabac.

EL TABAQUISME I ELS TIPUS DE TOS

Les persones que han contret l'hàbit de fumar presenten, després d'un període de consum, una tos matinal, de curta durada, que ajuda a expulsar la secreció acumulada en la gola durant la nit.

Posteriorment, aquesta tos es fa més freqüent, més persistent i s'expulsa un volum major de secreció. Finalment, la tos es torna gairebé contínua i s'acompanya de dificultat per respirar, quan ja s'ha instal·lat un quadre de malaltia crònica.

El tabaquisme causa desenes de milers de morts per malalties cròniques del sistema respiratori i per diversos càncers.

En les embarassades, l'efecte del tabac sobre el fetus pot generar avortaments, malformacions, baix pes i mort sobtada del lactant. A causa de l'efecte del tabac sobre el fumador passiu, és important que tant el futur pare com l'embarassada suprimeixin el consum de tabac.
 

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris